top of page

Folkbildningens nya intranät - vad ska vi ha det till?

Uppdaterat: 12 maj 2023

Nu lanserar Länsbildningsförbundet Sörmland sitt nya intranät. Då väcks förstås frågan: vad är egentligen ett intranät - och vad är vitsen med det hela?


En "vanlig" webbsida kallas av de inbitna webbråttorna för "extranät", det vill säga en nätverksresurs som går att komma åt utanför den egna organisationen. Intranätet kännetecknas däremot av dess interna karaktär: det är i huvudsak åtkomligt endast för godkända personer inom den egna verksamheten.Så kan ni använda intranätet

Några av de viktigaste funktionerna som ett intranät kan erbjuda är:


  • Dokumenthantering och dokumentdelning: En klassisk intranätsfunktion är att lägga upp blanketter, mallar, protokoll och andra dokument i så kallat "kontorsformat", det vill säga Word, pdf eller motsvarande. Dokumentbanken kan förstås även användas för att dela foton, film och liknande. Lbf:s intranät har en dokumentbank för folkbildare som administreras av Lbf:s kansli. Dessutom finns extern dokumentdelning i pressrummet. Observera att dokumentbanken idag rent tekniskt är åtkomlig även för icke-sidmedlemmar.

  • Intern kommunikation: Intranätet kan användas som ett enkelt socialt nätverk inom gruppen. Fördelen jämfört med exempelvis Facebook är att det inte krävs något konto på andra plattformar, det räcker med en e-postadress för att komma in. Dessutom hålls allt samlat: dokument, nyheter och annan information - allt på en sajt. Lbf:s intranät har två huvudsakliga kanaler för kommunikation: forumet samt kommentarsfunktionen.

  • Nyheter och informationsspridning: Lbf:s webb har en bloggfunktion som gör det möjligt att lägga ut nyheter med olika målgrupper. Externa målgrupper är allmänheten, press och journalister. Interna är nyheter för folkbildare, som visas på intranätet.

Några saker att tänka på

Ett intranät bygger inte sig självt. Det är framförallt användarna som kan bidra till att skapa ett välfungerande intranät. Det är med andra ord väldigt viktigt att ni:

  • Använder intranätet regelbundet

  • Bidrar med synpunkter och idéer om hur intranätet kan utvecklas

  • Hjälper Lbf:s kansli att fylla intranätet med bra, aktuellt och relevant innehåll

  • Slutligen: ser intranätet som del av en helhet, en del av Lbf:s externwebb, men också en förlängning av era egna kommunikationskanaler. Om folkbildningen bygger ett gemensamt nätverk för kommunikation så blir det mycket lättare att nå ut och att fylla kanalerna med bra "content".

// Johan Eriksson, bygger LBF Sörmlands sajt

Testa nu gärna kommentarsfunktionen! :D


34 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments


Angelica Andersson
Angelica Andersson
May 08, 2023

kul med intranät! :)

Like

Kommentarerna kan innehålla 😊 och även bilder och länkar med mera. När jag nu skrev den här så märkte jag att en irriterande karta täckte halva kommentarsfältet, hrm. Teknikens vidunder.

Like
Folkbildningskarta länsbildningsförbundet Sörmland
bottom of page